Keravan Vasemmisto: Vahva metropolihallinto ja kolmen kunnan liitos

Keravan Vasemmistoliitto jätti ponnen kaupunginvaltuuston lausuntoon kuntarakenneuudistuksesta. Siinä painotetaan lähipalveluiden ja toimivan demokratian roolia.  Nähdään tarpeelliseksi vaaleilla valittava ylikunnallinen päätöksenteko metropolialueella sekä järkeväksi selvittää Keravan, Järvenpään ja Tuusulan yhteenliittämistä.

Kuntauudistuksen ytimessä tulee olla lähipalvelut ja toimiva demokratia. Nykyisellään valta on liukunut pois vaaleilla valittavilta kuntien valtuustoilta erilaisiin ylikunnallisiin kuntayhtymiin ja liikelaitoksiin sellaisissa palveluissa, joita kunta ei enää tuota itsenäisesti, esimerkkinä joukkoliikenne, ympäristöpalvelut, ammatillinen koulutus, pelastustoimi ja erikoissairaanhoito.

Helsingin seudun metropolialue tarvitsee ennen kaikkea kokonaisuuden huomioivaa päätöksentekoa, siksi tarvitaan erillinen vahva metropolihallinto. Sille kuuluisi mm. maankäytön yleiskaavatasoinen suunnittelu ja päätöksenteko, erityisesti vuokra-asuntotuotannosta huolehtiminen, ympäristönsuojelu, liikenneratkaisut ja joukkoliikenteen kehittäminen sekä alueellinen maahanmuuttopolitiikka.

Helsingin seutu on yhtenäinen työssäkäynti- ja asiointialue, mutta siitä ei ole mielekästä muodostaa yhtä jättikuntaa. Keski-Uudellamaalla on lisäksi luontevaa selvittää kuntarakenteen vaihtoehtoisia malleja Keravan, Tuusulan  ja Järvenpään muodostamalla maantieteellisesti ja historiallisesti yhtenäisellä alueella, jota voisi täydentää myös Sipoon pohjoisosa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *