Varhaiskasvatuskeskustelu kokosi kymmeniä kirjastolle

Keravan Tehyn puheenjohtaja Jonna Vilenius puhui Älä varasta lapsilta -keskustelutilaisuudessa Keravalla
Keravan Tehyn puheenjohtaja Vilenius kantoi huolta työntekijöiden jaksamisesta ja varhaiskasvatuksen laadusta, jos ryhmäkoot kasvavat.

Älä varasta lapsilta -keskustelutilaisuus kokosi syyslomaviikolla varhaiskasvatuksen lähitulevaisuudesta kiinnostunutta yleisöä Keravan kirjastolle.

Mukana oli varhaiskasvatuksen asiantuntijoita, paikallisia kuntapoliitikkoja, lasten vanhempia ja päiväkotien tulevaisuudesta kiinnostuneita keravalaisia. Tilaisuuden järjesti Keravan Vasemmistoliitto, joka oli haastanut paikalle kaikki Keravan valtuustoryhmät.

Päiväkotien henkilöstö kovilla

Hallituksen aikeet heikentää päiväkotien henkilöstömitoituksia on otettu tyrmistyneenä vastaan varhaiskasvatuksen työntekijöiden parissa”, kommentoi Vain kaksi kättä -kampanjan aktiivi Anni-Maija Blomqvist.
Hallituksen aikeet heikentää päiväkotien henkilöstömitoituksia on otettu tyrmistyneenä vastaan varhaiskasvatuksen työntekijöiden parissa”, kommentoi Vain kaksi kättä -kampanjan aktiivi Anni-Maija Blomqvist.

”Hallituksen aikeet heikentää päiväkotien henkilöstömitoituksia on otettu tyrmistyneenä vastaan varhaiskasvatuksen työntekijöiden parissa”, kommentoi kesäkuussa yli 10.000 ihmisen suurmielenosoituksen järjestänyt Vain kaksi kättä -kampanjan aktiivi Anni-Maija Blomqvist.

Blomqvist työskentelee päiväkodissa Sipoossa. Hänelle ja muille päiväkodin työntekijöille jatkuva kiire työssä on jo nyt arkipäivää. Vain kaksi kättä -kampanja on juuri avannut kansalaisaloitteen varhaiskasvatuksen pienenmpien ryhmäkokojen kirjaamiseksi lakiin.

Keravalainen ammattiliitto SuPerissa asiantuntijana työskentelevä Johanna Perez allekirjoitti Blomqvistin huolen: ”Päiväkotien henkilökunnalla on suuri pelko, että työntekijöille jäisi hallituksen ajamien heikennysten seurauksena yhä vähemmän aikaa yksittäiselle lapselle ja varhaiskasvatuksen laatu kärsii.”

Keravan Tehyn puheenjohtaja ja luottamusmies Jonna Vilenius mietti miten uudistukset heijastuvat alan vetovoimaan: ”Suuret ikäluokat ovat jäämässä eläkkeelle. Miten pidetään huoli uusien työntekijöiden jaksamisesta ja varhaiskasvatuksen laadusta jos ryhmät kasvavat ja työntekijämäärä vähenee?”

”Kaikkien lasten pitäisi olla lain edessä tasa-arvoisia. Olen huolissani, että lapset joutuvat eriarvoiseen asemaan kunnissa, jos subjektiivista päivähoito-oikeutta rajataan. Monien tutkimusten mukaan hyvinvoinnin pohja on rakennettu varhaiskasvatuksessa, ja vastaavasti heikennykset ovat tulleet kalliiksi. Miksi hallitus ei ole huomioinut tutkimustietoa päätöksiä tehdessään?” kysyi JHL:n erityisasiantuntija Marjo Katajisto.

Lapsiin kannattaa sijoittaa

Anni-Maija Blomqvist kertoi, kuinka lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on julkisesti ihmetellyt, miksi lapsiin ei olisi varaa sijoittaa nyt, vaikka Suomi pystyi luomaan paljon köyhempänäkin kattavan koulujärjestelmän. Blomqvist myös siteerasi talouden Nobel-palkittua James Heckmania, jonka mukaan jokainen varhaiskasvatukseen sijoitettu dollari saadaan vähintään seitsenkertaisesti takaisin tulevaisuudessa.

Keskustelussa sivuttiin myös maahanmuuttokysymystä. Varhaiskasvatus nähtiin tärkeäksi kanavaksi integroida maahanmuuttajalapsia suomalaiseen yhteiskuntaan. Lasten oppiminen kärsii, jos varhaiskasvatusoikeutta rajataan, vaikka se on tutkitusti kaikkein paras keino helpottaa myös perusopetuksen paineita.

Keravan tilanne on auki

Keravan Vasemmiston valtuustoryhmän vetäjä Pia Lohikoski kertoi Vasemmiston puolustajan tasa-arvoista päivähoito-oikeutta ja pieniä ryhmäkokoja varhaiskasvatuksessa.
Keravan Vasemmiston valtuustoryhmän vetäjä Pia Lohikoski kertoi Vasemmiston puolustajan tasa-arvoista päivähoito-oikeutta ja pieniä ryhmäkokoja varhaiskasvatuksessa.

Helsinki, Turku ja Jyväskylä ovat jo päättäneet, että ne eivät kannata Suomen hallituksen suunnitelmia rajata varhaiskasvatusoikeutta eivätkä kannata lapsilukujen kasvattamista päivähoitoryhmissään. Onko myös Kerava samassa rintamassa pitämässä jatkossakin kiinni maailman parhaasta varhaiskasvatuksesta? Tähän vastaamaan Keravan Vasemmistoliitto oli kutsunut kaikkien keravalaisten valtuustoryhmien edustajat.

Keskustelun juontajana toiminut Keravan kaupunginhallituksen jäsen Pia Lohikoski (vas.) haastoi muiden valtuustoryhmien edustajia vastaamaan, kuinka niissä nähdään ryhmäkokojen suurentaminen ja päivähoito-oikeuden rajaaminen Keravalla. Paikalle saapuneet demareiden, vihreiden ja kokoomuksen valtuutetut olivat varhaiskasvatuksen asiantuntijoiden kanssa samoilla linjoilla siitä, että lasten etu tulisi asettaa etusijalle ja olla hakematta lyhytnäköisiä säästöjä varhaiskasvatuksesta. Lähitulevaisuus näyttää, kuinka vahva tahtotila varhaiskasvatuksen puolesta löytyy Keravan valtuuston budjettineuvotteluissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *