Aloite: terveyskeskusmaksut poistettava

Kuntalaisten tasa-arvoisuuden edistämiseksi yksi kaikkein tärkeimmistä poliittisista tavoitteista on terveyserojen kaventaminen. Se oli alun perin myös sosiaali- ja terveydenhoitouudistuksen tavoite uudistuksen käynnistysvaiheen asiantuntijaperusteluissa viime hallituskaudella.

Terveyskeskusmaksut ovat kaikkein raskaimmat pienituloisille ja köyhimmille kansalaisille. Ne ovat todellinen este vähävaraisille ihmisille terveyspalveluiden piiriin hakeutumiselle. Terveyskeskusmaksujen poistaminen on yksi merkittävä keino vähentää ihmisten välisiä terveyseroja. Helsingissä terveyskeskusmaksujen perimisestä kuntalaisilta luovuttiin vuoden 2013 alusta.

Terveyskeskusmaksu ei ole merkittävä rahoituslähde kunnille. Vain muutama prosentti kustannuksista katetaan maksuilla. Pienituloisten ja pitkäaikaissairaiden palvelumaksujen poistaminen olisi myös KELA:n tutkimusraportin mukaan rahoitusjärjestelmän tehokkaimpia keinoja vähentää eriarvoisuutta.

On erityisen tärkeää, että hoitoon hakeutuminen ei ole kiinni henkilön tulotasosta. Me Vasemmistoliitossa emme usko, että juuri kukaan hakeutuu terveydenhoitoon aiheetta. Hoitoon hakeutumisen lykkääminen aiheuttaa sekä yksilölle että yhteiskunnalle ongelmia. On kaikkien etu, että hoitoon hakeudutaan ajoissa, kuten myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on lausunnoissaan korostanut.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esittää, että Keravan kaupunki valmistelee vuoden 2018 budjetin niin, että terveyskeskusmaksusta voidaan luopua.

Keravalla 30.1.2017

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *