Ilman elvytystä Suomen talous vajoaa horrokseen

Vasemmiston Anna Kontula varoittaa talouttamme uhkaavasta horrostilasta. Nyt vähennetään investointeja samaan aikaan kun perusturvaa ja palveluita leikataan.

– Linja on epäreilu ja talouspoliittisesti järjetön, eikä se siitä selittelemällä parane, sanoi Kontula talousarviokeskustelun ryhmäpuheessaan.

Kontulan mukaan sivistysvaltio ei saa tinkiä toimivasta oikeuslaitoksesta eikä kansalaisten sosiaalisista, terveydellisistä ja sivistyksellisistä oikeuksista. Siksi nyt Suomen on syytä hävetä. Oikeuslaitoksen leikkaukset uhkaavat jo nyt ihmisten oikeusturvaa. Kuntatalouden tiukentaminen ja kaavaillut soteraamit johtavat puolestaan siihen, että yhä useammin menokuri asettuu perusoikeuksien edelle. Suomea ei auta se, että yksityisen sektorin romahdettua romautetaan myös julkinen sektori.

– Nyt on elvytettävä investoimalla reippaasti ja kursailematta tulevaisuuteen. Korjataan homeiset koulut, uusitaan ruostuneet ratakiskot ja rakennetaan asutuskeskuksiin ne halvat vuokra-asunnot. Kun nämä hankkeet on kuitenkin tehtävä, on ne viisasta tehdä nyt, kun raha on halpaa ja työvoimaa tarjolla. Samalla valtio ja kunnat säästävät toisesta päästä työttömyyden kustannuksissa ja saavat verotuloja.

– Elvyttävän talouspolitiikan lisäksi on saatettava yrittäjän sosiaaliturva samalle tasolle palkansaajan kanssa, jotta täällä useampi uskaltaa yrittää. Mikroyrittämisen edellytyksiä voidaan parantaa myös nostamalla veronalaisen myynnin alarajaa. Samalla pienituloisten mahdollisuus ostaa työllistäviä kotimaisia palveluita paranee.

Kontula sanoo, että ilman uutta velkarahaakin päästään alkuun: varallisuusveron palauttaminen, pääomaverotuksen muuttaminen progressiiviseksi, alhaisesti verotettujen osinkojen poistaminen ja verovuotojen tukkiminen tasapainottaisivat valtion taloutta ilman kielteisiä kerrannaisvaikutuksia.

Tiedote kansanedustaja Anna Kontulan ryhmäpuheesta vuoden 2015 budjetin lähetekeskustelussa 16.9.2014.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *