Kahdeksikko ei innosta Vasemmistoliittoa

kuntaliitos-keskiuusimaaVasemmistoliiton paikalliset valtuustoryhmät Keski-Uudellamaalla suhtautuvat epäillen kahdeksan kunnan yhdistämiseeen. Uusi kunta olisi niin suuri, että demokratia kaventuisi nykyisestä, ja päätöksenteko etääntyisi kuntalaisten arjesta.

Ryhmät kannattavat kahdeksan kunnan yhteistä selvitysaluetta, mikäli sen sisällä tutkitaan tasaveroisesti muutkin mahdolliset pienemmät liitosvaihtoehdot eikä rakenneta selvityshanketta vain metropolihallinnon vastustamiseksi.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmistä löytyy kannatusta sekä koko seudun yhteiselle metropolivaltuustolle, että esimerkiksi Triolle ja myös Kvartetille, johon Järvenpään, Keravan ja Tuusulan lisäksi yhdistyisi myös Mäntsälä.

Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän ja Tuusulan vasemmistoliittolaiset valtuutetut kaipaavat ihmislähtöistä näkökulmaa. Vasemmisto ei hyväksy vain varakkaita veronmaksajia tavoittelevaa kehyskuntien ”kermankuorintaa”.

Vasemmistoliitto ei halua Kahdeksikon kääntävän selkäänsä metropolialueelle, jonne valtaosa kehyskuntienkin työssäkäynnistä päivittäin suuntautuu. Koko Helsingin seutu tarvitsee yhteistä asunto- ja liikennepolitiikkaa, maankäytön suunnittelua, ympäristöpolitiikaa, maahanmuuttopolitiikkaa ja toimia alueiden sosiaalista eriarvoistumista vastaan.

Riippumatta pienistä tai suuremmista kuntaliitoksista tarvitaan seudullinen hallintotaso, esim. kuntavaalien yhteydessä valittava metropolivaltuusto. Se lisäisi demokratiaa, sillä kansalaiset pääsisivät valitsemaan kunnanvaltuutettujen ja kansanedustajien lisäksi poliittisen toimielimen, joka vastaisi ylikunnallisista tehtävistä. Nykyään nämä tehtävät on usein piilotettu epädemokraattisiin hallintohimmeleihin, kuten kuntayhtymiin, ja osakeyhtiöihin.

Hyvinkään Vasemmistoliiton valtuustoryhmä
Järvenpään Vasemmistoliiton valtuustoryhmä
Keravan Vasemmistoliiton valtuustoryhmä
Mäntsälän Vasemmistoliiton valtuustoryhmä
Tuusulan Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *