Kaikkien ääni kuuluviin Keravalla

Keravan Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Juhani Lohikoski linjasi ryhmäpuheenvuorossaan 4.6.2018 Keravan tulevaisuutta.

Vahva taloudellinen tilanne antaa resurssit rakentaa Keravaa, joka osoittaa vetovoimaisuutensa laadukkaalla varhaiskasvatuksella, moderneilla kouluilla, joissa viihdytään ja opitaan tulevaisuuden taitoja sekä osaavalla neuvolalla ja toimivalla terveyshuollolla. Vasemmiston mielestä meidän tehtävämme on miettiä kaikkien keravalaisten elämää – myös niiden, jotka eivät saa ääntään niin helposti kuuluviin.

Vahvempi yhteinen Kerava

Käsittelemämme tilinpäätös osoittaa, että Keravan talous on vahva. Ylijäämämme viimevuodelta oli yli 8 miljoonaa euroa.

Vahva taloudellinen tilanne antaa resurssit rakentaa Keravaa, joka osoittaa vetovoimaisuutensa laadukkaalla varhaiskasvatuksella, moderneilla kouluilla, joissa viihdytään ja opitaan tulevaisuuden taitoja sekä osaavalla neuvolalla ja toimivalla terveyshuollolla.

Meillä on myös mahdollisuus kehittää laadukasta ja ekologisesti kestävää kaupunkikuvaa, viherympäristöineen ja kevytliikenneratkaisuineen.

Ennaltahkäisevät palvelut

Viime vuonna otimme monia askelia siihen suuntaan, että palvelumme kehittyvät vastaamaan paremmin keravalaisten tarpeisiin ja monissa budjettipäätöksissä korostui jo aiemmin omaksuttu ennaltaehkäisevän politiikan rooli. Se on Vasemmistoliiton ryhmän mielestä järkevää ja vastuullista talouspolitiikkaa.

Soteuudistukseen valmistautuminen on leimannut meidän viime vuosia. Nyt näyttää siltä, että uudistus viivästyy ja ei toteudu Sipilän hallituksen toiveiden mukaan. Se on meille hyvä asia. On tärkeää kehittää omaa toimintaa, ja tästä voi hyvänä esimerkkinä mainita ennaltaehkäisevät matalankynnyksen mielenterveys ja päihdepalvelut, jotka ovat tarjonneet apua ja laskeneet tarvetta kalliille erikoissairaanhoidolle.

Pienemmät luokkakoot ja lisää koulutiloja

Kasvatuksen ja opetuksen puolella Vasemmistoliiton ryhmä on tyytyväinen, että luokkakokojen pienentämistä on jatkettu. Ongelmana eteen on noussut opetustilojen puute. Kasvava kaupunki tarvitsee lisää turvallisia ja terveellisiä oppimisympäristöjä. Tämän on näyttävä meidän investointilistamme kärjessä.

Yhdymme tarkastuslautakunnan huomioon opettajien pätevyyksistä. On tärkeää, että saamme houkuteltua ja pidettyä kaupungissamme päteviä opettajia.

Vapaa-ajan puolella kirjasto ja museo toimivat upeina lippulaivoina sekä kaupunkikulttuuri muraaleineen ja graffitikontteineen toi väriä arkeemme viime vuonna.

Vaparissa tehtyä kuntalaisten osallistamista ja yhteisöllisyyden rakentamista soisi laajennettavan kaikille Keravan eri sektoreille. Me teemme yhdessä elävän kaupungin.

Kohtuuhintaista asumista lisää

Pidimme äskettäin valtuustoseminaarin asumisesta. Vasemmistoliiton ryhmä on kiinnittänyt tarkastusvaliokunnan tavoin huomiota, ettei kaupunki ole yltänyt MAL tavoitteisiin kohtuuhintaisessa asuntorakentamisessa.

Pidämme selkeänä virheenä sitä, ettei lamakaudella lähtenyt ARA-kohteita tarpeeksi liikkeelle. Kaupungin aktiivisesti edistettävä ARA ja ASO-asumista kaupungissamme.

Osallisuutta vahvemmin esiin ja lisää resursseja

Tarkastusvaliokunta nostaa arviointikirjassaan esiin kaupungin strategisia linjauksia. Niistä muuta nosto.

Tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämisessä ja uusien toimintatapojen käyttöönotossa Kerava on Suomen kärkikaupunkeja. Haluaisin nähdä tämän myös päätöksenteon kohdalla. Meille on budjetoitu rahat valtuustojen striimaukseen, mutta edelleen kuntalaiset ovat pimennossa. Tämän on muututtava.

Työntekijöiden työtyytyväisyys on Uudenmaan parasta. Jotta tähän päästään tarvitaan hyvää johtamista, asialliset palkat(budjettipöytäkirjaan tästä kirjattiinkin jo maininta), lisää resursseja ja työergonomian kehittämistä. Se on keino laadun parantamiseen ja sairauspoissaolojen laskuun.

Nuorten hyvinvointia ja vanhemmuutta tuetaan. Tässä otimmekin viime vuonna suuria ja tärkeitä askelia:

  • Neuvottelimme maksuttoman ehkäisyn nuorille vahvistamaan seksuaalista tasa-arvoa
  • Käynnistimme kesäisen sopparuokailun lapsille
  • Tuemme nuorten kasvua Icehearts -projektilla
  • Osallistetaan nuoria toiminnan kehittämiseen. Voitaisiinko vahvemmin ottaa nuoret mukaan resurssien jakoon osallistavalla budjetoinnilla. 

Kaikkien ääni

Joulukuussa puhuin tässä samassa pöntössä, että kaupunginjohtajamme on usein puhunut Kerava-puolueesta. Näemme tämän niin, että meidän tehtävämme on miettiä kaikkien keravalaisten elämää. Myös niidenkin, jotka eivät saa ääntään niin helposti kuuluviin.

Siksi on tärkeää, että ensisuoja asunnottomille saatiin käynnistettyä. Pilotti on jo osoittanut toiminnan tarpeellisuuden ja uskon, että sosiaali- ja terveyslautakunta luo kestävät pelisäännötensisuojan jatkuvuudelle.

Hyvä puheenjohtaja, kaupunginjohtaja ja arvon valtuutetut sekä erinomaiset keravalaiset, haluan toivottaa teille Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puolesta erittäin hyvää kesää. Tuetaan paikallisia kahviloita, syödään jätskiä ja kasvisruokaa sekä liikutaan kevyesti.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *