Kerava mukaan ehkäisemään asunnottomuutta

24 kaupunginvaltuutettua esittää, että Keravan kaupunki lähtee kitkemään asunnottomuutta. Tavoitteena on, että pyrkiä ennaltaehkäisevään ja nopeaan reagoimiseen asunnottomuuden torjumiseksi. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja on Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Lohikoski.

Asunnottomuutta saatu vähenemään

Suomessa on saatu viime vuosina hyviä tuloksia asunnottomuuden torjunnassa. Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma PAAVO vähensi vuosina 2008-2015 asunnottomuutta kaikkiaan 1 345 henkilöllä (35 %). Vuonna 2015 yksin eläviä asunnottomia oli Suomessa ensimmäistä kertaa alle 7 000 henkilöä.

Hallitus on antanut vastikään periaatepäätöksen Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelmasta vuosille 2016–2019. Ohjelmassa painottuu kautta linjan asunnottomuuden riskin varhainen tunnistaminen ja nopea puuttuminen tilanteessa, jossa henkilö on jäämässä tai juuri jäänyt asunnottomaksi. Jotta ennakointi onnistuisi, asunnottomuuden torjunta halutaan saada osaksi laajempaa syrjäytymisen ehkäisyä. Tämä taas vaatii yhteiskunnan eri osa-alueiden nykyistä tiiviimpää yhteistyötä.

Tavoitteena on, että vuoteen 2019 mennessä Suomessa osoitetaan vähintään 2 500 uutta asuntoa tai asuntopaikkaa asunnottomille tai asunnottomuuden riskiryhmille.

Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ja neuvontaa

Valtio tekee ainakin Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Oulun, Lahden, Jyväskylän, Kuopion sekä halukkaiden kehyskuntien kanssa sopimukset, joilla ehkäistään asunnottomuutta paikallisesti.

Sopimuksissa linjataan keinot asunnottomuuden ratkaisemiseksi, kuten kohtuuhintaisen vuokra-asuntokannan käyttö, neuvonta ja mahdolliset paikalliset erityistoimet. Sopimus valtion kanssa velvoittaa kaupunkia hoitamaan asunnottomuutta suunnitelmallisesti ja ennaltaehkäisevästi.

Sopimusten pohjalta kaupungit tekevät itselleen asunnottomuuden ennaltaehkäisyn strategiset asiakirjat, jotka laaditaan Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tuella yhteistyössä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen kanssa. Kaupungit myös aloittavat käytännön ennaltaehkäisevän asunnottomuustyön.

24 valtuutettua esitti maanantaina 13. kesäkuuta Keravan kaupunginvaltuustossa, että kaupunki lähtee mukaan valtion ja kaupunkien välisiin sopimuksiin asunnottomuuden ehkäisemiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *