Keravan Vasemmistoliitto: Metropolihallintoa tarvitaan

Helsingin seutu on yhtenäinen työssäkäynti- ja asiointialue. Keravan Vasemmistoliiton mielestä alue tarvitsee kuntauudistuksen lisäksi kokonaisuuden huomioon ottavan metropolihallinnon, jolle kuuluisi mm. maankäytön yleiskaavatasoinen suunnittelu ja päätöksenteko, vuokra-asuntotuotannosta huolehtiminen, ympäristönsuojelu, liikenneratkaisut ja joukkoliikenteen kehittäminen sekä maahanmuuttopolitiikka, linjasi Keravan Vasemmistoliitto kevätkokouksessaan.

Paras kuntaliitosvaihtoehto on Keravan, Järvenpään ja Tuusulan sekä mahdollisesti Sipoon pohjoisosan yhdistäminen. Nykyisellään valta on liukunut asukkaiden valitsemilta kunnanvaltuustoilta erilaisiin kuntayhtymiin ja liikelaitoksiin. Siksi uusien peruskuntien valtuustojen lisäksi on tarpeen valita vaaleilla myös demokratiaa tukeva metropolivaltuusto.

Kunnallisverosta tulisi paikallisvero, joka jaetaan kuntien ja metropolihallinnon kesken. Mikäli kuntien yhdistäminen vahvoiksi peruskunniksi ei etene, voisivat lähidemokratiaa toteuttamaan jäädä nykyisin toimivat valtuustot, jotka vastaisivat lähipalveluista, kuten päivähoidosta, peruskoulusta, vapaa-ajan palveluista ja asemakaavoituksesta.

Kuntalaisten vaikuttamismahdollisuksia on parannettava. Keravan Vasemmisto esittää, että kuntauudistuksesta, metropoliraportista ja sote-uudistuksesta tulee järjestää jo kevään aikana kuntalaisten kuulemistilaisuuksia. Perusteellisen keskustelun ja tarkentuneiden vaihtoehtojen jälkeen voitaisiin harkita myös kunnallista kansanäänestystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *