Aluevaalit eli sotevaalit käydään tammikuun 23. päivä. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle valitaan yhteensä 69 aluevaltuutettua. Keravalaisille paikkoja tulee sitä enemmän, mitä ahkerammin keravalaisia ehdokkaita vaaleissa äänestetään. Mutta pohditko yhä, ketä äänestää aluevaaleissa?
Keravan Vasemmisto on asettanut yhteensä 16 erinomaista ehdokasta sotevaaleihin, joita yhdistää ennen kaikkea ajatus siitä, että hyvinvointi kuuluu kaikille – eri harvoille.
Keravan Vasemmiston sotevaaliehdokkaat ovat opiskelija Shamsul Alam, äidinkielenopettaja Tuija Husari, Keravan Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Maila Hölttä, mittakirvesmies ja ammattiyhdistyksen puheenjohtaja (JHL) Jere Kahila, varhaiskasvatuksen opettaja Tuukka Kallas, potilasvahinkoasiantuntija ja työsuojeluvaltuutettu Heli Karhu (sit.), opettaja, FM, Antti Karhunen, viestintäsuunnittelija, YTM, Antti Kettunen, opiskelija Jan Kirjavainen, kansanedustaja, VTM, Pia Lohikoski, luokanopettaja, eläkeläinen, Mikko Raunio (sit.), sairaanhoitaja Kari Salonen, tekniikan lisensiaatti ja tuotepäällikkö, eläkeläinen, Lauri Saloriutta, sosiaalityön esimies ja ryhmäliikunnanohjaaja Sanna Tenkanen, lähihoitaja ja yhteisöpedagogi Jonna Weckström sekä tiedonhallinnan suunnittelija ja omaishoitaja Eva-Lotta Öhrnberg-Tauru.
Sillä, ketä äänestää aluevaaleissa, on väliä!
Sotevaaleissa on kyse Vantaan ja Keravan yhteisen hyvinvointialueen asukkaiden tasa-arvosta ja hyvinvoinnista.
Vasemmistoliitto haluaa tehdä koko alueesta tasa-arvoisen terveyden ja hyvinvoinnin osalta. Siksi sillä, että äänestää aluevaaleissa, on todellista merkitystä sekä jokaiselle keravalaiselle että Keravan kaupungin sote-palveluissa työskentelevälle.
”Tehdään Kerava-Vantaan hyvinvointialueelle sosiaali- ja terveydenhuollon vetovoimainen kuntatyönantaja. Huomioidaan sosiaalipoliittisessa päätöksenteossa aina tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, avoimuus ja inhimillisyys”, linjaa Sanna Tenkanen.
Lähipalvelut tulee säilyttää
Oikea-aikaisiin palveluihin panostamalla säästytään myöhemmin isommilta kuluilta. Siksi sosiaali- ja terveyspalveluiden kiireettömälle vastaanotolle pitää päästä viikossa. Lisäksi Keravan Vasemmisto haluaa poistaa terveyskeskusmaksun, jotta kukaan ei joudu laiminlyömään terveyttään ja hyvinvointiaan taloudellisista syistä.
”Hoitoon täytyy päästä helposti ja kokemuksen on oltava onnistunut. Tämä edellyttää lähellä sijaitsevia terveyspalveluita, helpompaa ajanvarausta, ennaltaehkäisyä, lyhyempiä jonoja ja toimivia tietojärjestelmiä”, luettelee Antti Kettunen.
Uudelle aluevaltuustolle tullee eteen myös päätöksiä siitä, missä mikäkin sotepalvelu järjestetään. Silloin se, ketä keravalainen aluevaaleissa äänestää, konkretisoituu jälleen. Vasemmiston mukaan arjen kannalta tärkeiden lähipalveluiden tulee olla myös jatkossa maantieteellisesti sekä lähellä että saavutettavissa.
”Tämä tarkoittaa keravalaisten näkökulmasta kaikkia niitä sosiaali- ja terveyspalveluja, joita kuntalaiset tarvitsevat arkielämässään, kuten lääkärin vastaanottopalveluita, neuvoloita ja sosiaalityötä”, sanoo Heli Karhu.
Myös mielenterveys- ja päihdepalveluiden saatavuutta on parannettava ja saman aikaisesti lisättävä nopeasti tarjottavia, matalan kynnyksen palveluita.
”Mielenterveyspalveluiden on oltava välittömästi saatavilla silloin, kun niitä tarvitaan. Tästä ei voida tinkiä,” toteaa Jan Kirjavainen.
Ei säästetä vanhusten kustannuksella
Poliittisia päätöksiä tekevät ihmiset, jotka toimivat oman arvopohjansa ohjaamina. Siksi sillä, ketä ja mitä puoluetta äänestää aluevaaleissa, on todellista merkitystä.
Vasemmistoliiton Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vaaliohjelmassa linjataan, että vanhushoivan epäkohdat ovat vakava ihmisoikeusongelma ja häpeäksi suomalaiselle yhteiskunnalle. Vasemmistoliiton mukaan hyvinvointialueiden on huolehdittava hoitajamitoituksen toteutumisesta ympärivuorokautisissa hoivayksiköissä ja kotihoidossa, eivätkä kriteerit palveluiden saamiselle saa olla liian korkeat.
”Olen vuosien mittaan ajatellut, miten ihmiselle on tärkeää toisen kohtaaminen. Miten käy, jos meillä ei ole tarpeeksi henkilökuntaa hoitamassa vanhuksia?” kysyykin keravalainen pitkän linjan kuntapoliitikko ja Keravan Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Maila Hölttä.
Vasemmisto painottaa, että hyvinvointialueiden tulee valvoa ja ohjata kaikkien hoivayksiköiden, kotihoidon ja yksityisten toimijoiden toiminnan laatua sekä muun muassa omavalvonnan toteutumista käytännössä. Valvonnan tulee ulottua ostopalveluiden ruohonjuuritasolle asti.
”Ja kun vanhus ei enää selviydy kotona, on hänelle löydettävä paikka oman kaupungin hoivakodista, omaisten läheltä, jotta he pääsevät mahdollisimman usein häntä tapaamaan”, toteaa Hölttä.
Lue Vasemmistoliiton Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen koko vaaliohjelma täältä! https://www.keravanvasemmisto.fi/hyvinvointi-kuuluu-kaikille-vasemmistoliiton-vantaan-ja-keravan-hyvinvointialueen-vaaliohjelma/