Kettunen: ”Hienoa, että Keravalla on yhteistyöllä torjuttu hallituksen ajamia heikennyksiä ja pienennetty luokkakokoja”

Vasemmistonuorten pääsihteeri Antti Kettunen puhui työväen yhteisessä vappujuhlassa KeravallaKeravalainen Vasemmistonuorten pääsihteeri Antti Kettunen kritisoi vahvasti hallituksen leikkauspolitiikka ja esitti Vasemmiston elvyttävän vaihtoehdon niin valtakunnallisesti kuin myös Keravan tasolla.

Kettunen kiitti, että Keravalla on pystytty rakentamaan laaja rintama puolustamaan tasa-arvoista päivähoito-oikeutta ja peruskoulun luokkakokoja on saatu pienennettyä. Yhtälailla hienoa on ollut, että Kurkelan koulun laajennus sekä uimahallin peruskorjaus ja laajennus ovat edenneet. Nämä ovat olleet Vasemmiston keskeisiä vaatimuksia kuntapolitiikassa.

 

*  *  *

Lue koko puhe:

Hyvät toverit,

On ilo nähdä, että teitä on saapunut paikalle näin monia juhlistamaan työväen vappua Aurinkomäelle. Muutin vuosi sitten Keravalle Itä-Suomesta ja kaupunki on ottanut minut vastaan hyvin. Tultuani valituksi Vasemmistonuorten pääsihteeriksi on Uusimaa ollut hyvä paikka jatkaa Joensuussa aloittamaani poliittista toimintaa.

Sipilän, Soinin ja Stubbin kolmen ässän hallitus on istunut vallassa reilun vuoden ja se on ollut karmea vuosi heikommassa asemassa oleville. Hallituksen talouspolitiikkaa on hallinnut kylmäverinen leikkaaminen,
koulutuspolitiikkaa lupausten pettäminen
ja työmarkkinapolitiikassa on otettu käyttöön lasten kasvatuksesta tutut uhkailu, kiristys ja lahjonta.

Hallituksen politiikka on oikeistolaisempaa kuin koskaan aiemmin ja pohjautuu sinisilmäisiin ideologiin ratkaisuihin, jotka eivät palvele Suomen kansan etua. Nämä ovat asiat, jotka minua puhututtavat tänä vappuna.

Hyvät toverit,

Vasemmistoliiton ratkaisu Suomen talousahdinkoon on elvytys. Uskomme että työttömyyden ollessa korkeaa, on korjattava huonokuntoisia teitä ja kouluja. Uskomme että työntekijöiden ostovoimaa ei kannata taantuman aikana heikentää.

Ostovoimaa heikentämällä Suomi ajetaan entistä jyrkempään taloudelliseen syöksyyn.

Vaalien aikaan muut puolueet ja media leimasivat elvytyksen haihatteluksi ja vastuuttomaksi politiikaksi. Nyt vuosi vaaleista hallitus on havahtunut matalakorkoiseen lainaan ja alati kertyvään korjausvelkaan ja investointien tarpeeseen, mutta koska äänestäjille on luvattu että lisää velkaa ei tulla ottamaan, on heidän ratkaisunsa velan piilottaminen valtiovetoisten yhtiöiden taseisiin.

Näiden yhtiöiden ongelma on luonnollisesti se, että niitä ohjataan, ei ihmisten ja yhteiskunnan etu edellä, vaan voittoa tavoitellen. Esimerkiksi kelpaa posti, joka pian YT-neuvottelujen jälkeen ryhtyi pohtimaan asiakkaiden ruohikoiden leikkaamista sen sijaan, että se keskittyisi pohtimaan postin jakamista viidesti viikossa Suomen jokaiseen kolkkaan.

Sen lisäksi että yhtiöitä eivät ohjaa vaaleilla valitut päättäjät, ne avaavat ovia palveluiden yksityistämiselle. Näin on käynyt mm. Suomen tv-verkon kohdalla, josta tuli ulkomaisten sijoittajien rahasampo.

—-

Suomi menettää vuosittain veronkierron seurauksena miljardeja euroja. Verovälttely asettaa myös rehelliset yrittäjät huonoon asemaan, sillä välistävetäjän kanssa on mahdotonta kilpailla.

Jopa Sipilän hallituksen omat ministerit ovat osallistuneet verojen välttelyyn. Ministeri Toivakka järjesti perheyhtiönsä varoja Belgiaan holdingyhtiön kautta ja jäi kiinni valehtelusta. Lopulta Toivakka pyysi anteeksi johdettuaan asiassa harhaan.

Kun Ilkka Kanerva aikoinaan joutui eroamaan lähetettyään tuhmia tekstiviestiä Johanna Tukiaiselle, hän tuskin osasi aavistaa että vuonna 2016 Suomessa ministerit eivät joudu eroamaan kerrottuaan eduskunnalle keksittyjä tarinoita ja suoranaisia valheita. Esimerkiksi Kanervan puoluetoveri Alexander Stubb kertoi eduskunnalle, että 90% asiantuntijoista pitäisi omistusten salaamisen mahdollistavaa hallintarekisteriä hyvänä asiana, kun todellinen luku oli 10%.

—-

Näin ei voi jatkua.

Valapatot on laitettava vaihtoon.

Hyvät toverit,

Tänä vappuna entistä useampi viettää vapunkin töissä. Hallitus vapautti ensitöikseen kauppojen aukioloaikoja.
Nähtäväksi jää menevätkö sunnuntaivuorot todella vain niitä haluaville vai onko sunnuntaityö yksi velvollisuus lisää vähentämässä ihmisten perheensä kanssa yhdessä viettämää aikaa.

Yhteiskuntasopimuksen valmistelu pakkolakien varjossa vahvisti hallituksen asemaa elinkeinoelämän sylikoirana; joko päätätte heikennyksistä itse tai me päätämme puolestanne.
Aito sopiminen lähtee siitä, että osapuolet määrittelevät yhteisen tavoitteen ja keinot sinne pääsemiseksi ei hallituksen asettamien uhkausten pelossa.

Viimeisimpänä älynväläyksenä hallituksen työelämäpolitiikassa oli ministeri Jari Lindströmin ehdotus siitä, että niin sanotusta ammattisuojasta luovuttaisiin ja työttömän pitäisi ottaa vastaan myös muuta kuin koulutustaan vastaavaa työtä. Mielestäni on yksilön kannalta nöyryyttävää ja yhteiskunnan kannalta kalliin koulutuksen heittämistä hukkaan, ettei yhteiskunnallisia oloja ei pyritä järjestämään sellaisiksi, että koulutusta vastaavan työn löytäminen olisi mahdollista.

Hyvät toverit,

Hallitusta voi melko hyvällä omallatunnolla luonnehtia sivistysvihamieliseksi. Koulutukseen kohdistuivat massiiviset leikkaukset ovat tähän mennessä johtaneet massairtisanomisiin yliopistoissa. Kun kaikilla ei ole enää samanlaista mahdollisuutta valita itseään kiinnostavaa opiskelupaikkaa, valtakunnallinen lahjakkuus valuu näin hukkaan lyhytnäköisen säästöpolitiikan seurauksena. Perustutkimuksen rapautuminen tulee johtamaan siihen, ettei Suomessa jatkossakaan nähdä niitä hallituksen peräänkuuluttamia innovaatioita.

Opintotukeen kohdistuvat leikkaukset ajavat opiskelijat velkaantumaan vailla varmuutta tulevaisuudesta. Opintolaina täystyöllisyyden aikana oli aivan erilainen vaihtoehto kuin opintolaina nykyisen massatyöttömyyden aikakaudella.

Epäonnistunut lukukausimaksukokeilu EU/ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille päätettiin vakinaistaa. Kun maksukokeilu alkoi, kaikki puolueet vakuuttelivat ettei lukukausimaksuja tulla asettamaan suomalaisille opiskelijoille. Tosiasia kuitenkin on että heti maksukokeilun vakinaistamisen jälkeen alkoi keskustelu erilaisista tavoista toteuttaa lukukausimaksuja kaikille opiskelijoille.

Tälläisiä keinoja olisivat esimerkiksi erilaiset vuosittaiset kirjautumismaksut sekä valmistumisen jälkeen asetettava maisterivero. Lienee sanomattakin selvää, että maisterintutkinto ei takaa automaattisesti sellaista korkeaa tulotasoa, jotta koulutustason perusteella verosta ei muodostuisi koulutuksen haittaveroa.

Hyvät toverit,

Hallituksen politiikka on näkynyt monien kamppailujen siirtymisenä kunnallispolitiikan tasolla käytäviksi.

Pyrkimykset asiakasmaksujen nostamiseen on torjuttu onnistuneesti ja palvelut ovat säilyneet kaikkien saavutettavissa. Esillä olivat jopa 30% asiakasmaksujen korotukset, jotka saatiin torpattua. Kerava on varakas kunta, jolla ei ole mielestämme jatkossakaan tarvetta lähteä asettamaan ihmisiä eriarvoiseen asemaan varallisuuteen perustuen.

Myöskään koululaisten iltapäiväkerhomaksuja ei tuplattu, eikä varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja kasvatettu. Ryhmäkokojen kasvattaminen vähentäisi lapsen saamaa yksilöllistä huomiota ja hidastaisi pahimmillaan lasten kehitystä.

Hallitus antoi kunnille mahdollisuuden rajoittaa myös kaikkien yhdenvertaista oikeutta päivähoitoon. Myös nämä rajoitukset saatiin Keravalla poliittisella yhteistyöllä torjuttua. Subjektiivinen päivähoito-oikeus parantaa työttömien työmarkkina-asemaa, kun työnhakua ei tarvitse tehdä lastenhoidon ohessa.

Hallituksen koulutusvihamielisyydestä huolimatta Keravalla on onnistututtu rakentamaan rintama, joka on lähtenyt myös pienentämään peruskoulun luokkakokoja.

Hyvät toverit,

Vasemmisto on Keravalla kamppaillut koko laman ajan elvyttävän kuntapolitiikan puolesta.

Olemme vaatineet rakentamaan enemmän kunnallisia vuokra-asuntoja, korjaamaan ajoissa huonokuntoisia kouluja ja päiväkoteja sekä tekemään uimahallin laajennuksen ja peruskorjauksen. Olemme iloisia, että tällä valtuustokaudella nämä vaatimamme hankkeet, jotka sekä hyödyttävät kuntalaisia, että myöskin työllistävät, ovat edenneet.

Kurkelan koulun laajennus valmistuu ensi vuonna ja vihdoin tänä vuonna käynnistyy pitkään ajamamme uimahallin peruskorjaus ja laajennus. Olemme iloisia siitä, että uimahallista tehdään puhavihreiden arvojen mukaisesti energiatehokas ja sen katolle saadaan Vasemmiston valtuustossa peräänkuuluttamat aurinkopaneelit.

—-

Näiden sanojen saattelemana toivotan kaikille hyvää ja toivontäyteistä vappua. Hyvät toverit nautitaan keväästä ja punavihreästä yhteistyöstä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *