Koronakriisin sosiaalinen hoito vaatii resursseja – Vasemmisto ei mukana budjettisopimuksessa

Koronakriisi on kurittanut yhteiskuntaamme lähes kaksi vuotta. Monen lapsen, nuoren ja ikäihmisen jaksaminen on tiukoilla. Kriisin aikana on syntynyt merkittävästi oppimis- ja hoitovajetta. Työntekijöiltä sosiaali- ja terveyspuolelta tai varhaiskasvatuksesta ja kouluilta kuulemme, että moni ammattilainen on nyt todella väsynyt. Korona-aika poikkeusoloineen on ollut erittäin vaativa.

”Näemme, että meidän päättäjien tehtävä on vahvistaa lasten ja nuorten hyvinvointia koronakriisin jälkihoidossa. Keskeistä on myös satsata muun muassa opettajien ja hoitajien työhyvinvointiin. Tähän me tarvitsemme lisää resursseja säästöohjelmien sijaan”, kommentoi Vasemmistoliiton valtuustoryhmän pääneuvottelija Pia Lohikoski.

Keravan Vasemmistoliitto esitti budjettineuvotteluissa:

👩🏻‍🏫 laadittavaksi palkkaohjelmaa, jolla olisi nostettu hoito- ja hoiva-alojen sekä varhaiskasvatuksen palkkoja ja näin vastattu Keravan rekrytointihaasteisiin.

👨🏻‍⚕️hoitajamitoitus nostetaan 0,7 valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan.

🏠Nostimme lisäksi esiin vaatimuksen uudesta vanhusten tehostetun palveluasumisen yksiköstä, joka toteutettaisiin kaupungin omana toimintana.

Budjetin tulopuolelle Vasemmistoliitto esitti yhdessä Vihreiden kanssa neuvotteluissa ja kaupunginhallituksessa maltillista 0,25% tuloveronkorotusta. Tämä ei kuitenkaan kokoomuksen johtamalle koalitiolle sopinut huolimatta siitä, että veroprosentti olisi pysynyt edelleen Keski-uudenmaan kuntien alhaisimpana. Tällöin kiinteistöveron nosto olisi voinut olla pienempi. Ehdotuksemme mukaan veronkorotusten yhteisvaikutus olisi ollut noin 2,9M €.

Näemme ettei rahoitusvajeen paikkaaminen vain kiinteistöveroa korottamalla edusta oikeudenmukaista politiikkaa, sillä sen vaikutus kohdistuu suhteellisesti voimakkaammin pienituloisiin. Kiinteistöveron korotus nostaa asumisen hintaa ja samanaikaisesti sopeutusohjelman sisältämät asiakasmaksujen korotukset heikentävät yhdessä tuntuvasti esimerkiksi pienituloisten vanhusten toimeentuloa.

Vasemmistoliitto esitti myös budjettineuvotteluissa, että kaupunki nostaisi osinkoja omalta energiayhtiöltään kuntalaisille tärkeiden julkisten kasvatus-, terveys- ja sosiaalipalveluiden rahoittamiseksi. Kaikki muutkin kunnat, joilla on oma energiayhtiö tekevät näin. On ollut outoa, ettei Kerava ole tätä tulomahdollisuutta halunnut käyttää. Keravalla budjetin tulopuolen laiminlyöminen ja koronakriisin lisäämä työttömyys ovat luoneet haasteita kaupungin talouteen. Pidämme tärkeänä, että taloutta hoidetaan vastuullisesti ja että ennaltaehkäiseviin palveluihin riittää tarpeeksi resursseja.

Pelkäämme, että nyt kokoomuksen johdolla valittu budjettilinja, jossa kaupungin tulopuolta laiminlyödään, saattaa johtaa toistuviin ja laajeneviin sopeuttamistoimiin esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä koulutuksessa ja kasvatuksessa. Jo nyt esitetyssä sopeutusohjelmassa on useita leikkauksia, joilla vaikeutetaan koronakriisin jälkihoitoa. Keravan Vasemmistoliitto on luvannut rakentaa mahdollisimman hyvää ja reilua Keravaa kaikille keravalaisille, ei vain harvoille. Siksi emme voineet hyväksyä budjettiesitystä, joka ei ole taloudellisesti kestävä ja sosiaalisesti oikeudenmukainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *