Laittakaa osingot verolle, ja jättäkää lapsilisät rauhaan

Kokoomuslaisen sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn paljastunut verokikkailu on selkeä esimerkki siitä, että pääomatulojen verotus on saatava samalle progressiiviselle asteikolle kuin palkkatulojen verotus.

Huhtikuussa 2011 Räty kirjoitti blogissaan olevansa huolestunut siitä, miten monet ajattelevat, että ”hyvinvoinnin kakkua voidaan loputtomasti siivuttaa välittämättä kakun koosta ja kunnosta eli rahoituspohjasta”. Samaan aikaan hän on itse määrätietoisesti nakertanut hyvinvoinnin rahoitusta kikkailemalla sivutulonsa verottomiksi osingoiksi.

Niitä pieni- ja keskituloisia ihmisiä, joita Räty ei tiennyt olevan olemassakaan, palvelisi mahdollisimman selkeä verotuksen ja etuuksien järjestelmä, jossa omia tulojaan ja niiden muutoksia pystyisi ennakoimaan.

– Hallituksen päätös leikata lapsilisiä ja korvata leikkausta verovähennyksillä on harppaus kohti entistä sekavampaa ja vaikeaselkoisempaa järjestelmää, Vasemmistonaisten puheenjohtaja Saila Ruuth huomauttaa.

Vasemmistonaisten mielestä hallituksen pitää unohtaa lapsilisien leikkaukset ja monimutkaiset verovähennyskompensaatiot.

– Verovähennykset ovat huono tapa tukea perheitä tai yksilöitä, sillä verovähennyksistä hyötyvät vain ne, joilla on tuloja, joista vähennyksiä voi tehdä. Jos ei ole tuloja, eivät verovähennykset auta, Ruuth toteaa.

– Oikeudenmukaista veropolitiikkaa on verottaa kaikkia tuloja, niin palkkoja, pääomatuloja kuin etuuksiakin yhtenäisellä asteikolla ja tehdä verokikkailu mahdottomaksi.

Hyvinvointivaltion rahoituspohja eli veropolitiikka on myös keskeinen sukupuolten tasa-arvon kysymys. Pohjoismaisen hyvinvointivaltion tärkeitä saavutuksia on ollut paitsi luokkaerojen pienentäminen myös naisten aseman parantaminen.

– Tasa-arvoiset julkiset palvelut ovat samanaikaisesti vapauttaneet naiset palkattomista kotitöistä sekä tarjonneet palkkatöitä, joilla naiset ovat saavuttaneet taloudellista itsenäisyyttä, Ruuth muistuttaa.

Naiset ovat edelleen enemmistö kuntien työntekijöistä päiväkodeissa, kouluissa, terveyskeskuksissa ja muissa palveluissa ja siksi kaikki yritykset hyvinvointivaltion romuttamiseksi on nähtävä hyökkäyksenä tavallisia naisia kohtaan.

– Laura Räty on lyhyen ministeriuransa aikana teoillaan ja puheillaan osoittanut ajavansa vain kaltaistensa etuoikeutettujen ihmisten etua, unohtaen paitsi pieni- ja keskituloiset myös naisten aseman.

Vasemmistonaisten kannanotto 26.8.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *