Lapsille ja nuorille oma hoitopolku

Jätämme tänään valtuustokauden ensimmäisessä valtuustossa aloitteen sen puolesta, että Keravan ja Vantaan Hyvinvointialueelle perustettaisiin lasten ja nuorten oma päivystys.

👣👩‍⚕Lasten ja nuorten oma päivystys mahdollistaisi sen, että alle 16-vuotiaat saisivat päivystyksellisen apua ja hoitoa myös päiväsaikaan nopeasti ja ilman yleisessä päivystyksessä aikuisten kanssa jonottamista. Mallia voitaisiin pilotoida Keravan terveyskeskuksessa.

Aloitteen tekijät ovat Sanna Tenkanen (Sanna Tenkanen poliitikko) ja Pia Lohikoski.

Lue koko valtuustoaloite tästä! 👇

Keravan ja Vantaan Hyvinvointialueelle lasten ja nuorten oma päivystys

Monen sairaanhoitopiirin alueella on erillinen lasten ja nuorten päivystys, jossa hoidetaan alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten äkilliset sairaudet ja vammat, lastentaudit sekä mielenterveyteen liittyvät ongelmat, jotka vaativat kiireellistä hoitoa.

Jos keravalainen lapsi sairastuu äkillisesti, hänen ensisijainen hoitopaikkansa on arkisin klo 8–16 Keravan oma terveyskeskus sekä klo 16 jälkeen ja viikonloppuisin Uuden lastensairaalan yhteispäivystys. Keravalla päiväsaikaan lasten päivystykselliset palvelut hoidetaan terveyskeskuksessa samassa pisteessä aikuisten kanssa.

Lasten ja nuorten oma päivystys on tuottanut 2017 alkaen laatua ja alentanut kuluja Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitessa, kertoo Soiten lapsivaikutusten arviointi. Lasten ja nuorten oman päivystyksen toteuttaminen vähensi lasten erikoissairaanhoidon lapsipotilasmäärää ja lastensairaalan hoitopäiviä. Lapset ja nuoret perheineen kokevat hyväksi sen, että uudessa päivystyksessä on heihin erikoistunut henkilökunta. Odotustilassa ei tarvitse pelätä esimerkiksi päihtyneitä aikuisia, joita oli tämän tästä yhteispäivystyksessä. Soiten lasten päivystys on avoinna 24/7, eli ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Me allekirjoittaneet valtuutetut ehdotamme, että selvitetään mahdollisuus toteuttaa Vantaan ja Keravan uudelle valmistelussa olevalle Hyvinvointialueelle lasten ja nuorten oman päivystyksen malli, jonka kautta alle 16-vuotiaat saisivat päivystyksellisen avun ja hoidon myös päiväsaikaan nopeasti ja ilman yleisessä päivystyksessä aikuisten kanssa jonottamista mallia voitaisiin pilotoida esimerkiksi Keravan terveyskeskuksessa.

Keravan kaupunginvaltuustossa 23.8.2021Sanna Tenkanen ja Pia Lohikoski

sekä muut allekirjoittaneet valtuutetut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *