Nostetaan varhaiskasvatusalan palkkoja Keravalla

Keravan Vasemmistoliitto haluaa kaupungin nostavan varhaiskasvatusalan palkkoja ja rekrytoivan lisää vakituisia sijaisia päiväkoteihimme.

”Olemme tyytyväisenä huomioineet julkisen keskustelun varhaiskasvatusalan palkkojen nostamisesta. Toimme saman vaatimuksen esiin viime syksyn kaupungin budjettineuvotteluissa, ja haluamme sille tukea muilta puolueilta”, sanoo kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtaja Juhani Lohikoski.

Varhaiskasvatus on merkittävimpiä perheitä tukevia toimia niin lasten kuin vanhempienkin kannalta. Päivittäinen kolmikanta lapsen, vanhemman ja varhaiskasvatuksen ammattilaisen välillä on tehokas väylä perheen ja kunnan väliselle vuorovaikutukselle.

”Varhaiskasvattajien palkkaus on liian alhainen suhteessa työn kuormittavuuteen ja varhaiskasvatussuunnitelman sanelemaan vastuuseen. Sitoutuminen alaan ja lasten hyvinvointiin ei riitä, jos työstä maksetulla palkalla ei tule asuinpaikkakunnallaan toimeen”, linjaa kaupunginvaltuutettu Joel Vakkila, joka työskentelee lastentarhaopettajana.

Matala palkka luo merkittävän haasteen korkeakoulutettujen lastentarhanopettajien työpaikkojen täyttämisessä sekä työvoiman pysyvyydessä. Muista vastaavan tasoisen tutkinnon vaativista töistä saa suuremman palkan siitä huolimatta, että lastentarhanopettajan ja -hoitajien työ arvioidaan arvostetuksi.

”Vasemmistoliitto vaati Keravan uuteen strategiaan kirjausta palkkakuoppien korjaamisesta ja palkkojen nostamista kilpailukykyiselle tasolle, mutta kirjaus ei saanut tässä muodossa kannatusta muilta puolueilta. Strategiassa mainitaan vain palkkausjärjestelmän kehittäminen. Jatkamme työtä palkkojen nostamisen puolesta”, painottaa Keravan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Anu Kostiainen.

Keravan Vasemmistoliitto pitää järkevänä päätöksenä sitä, ettei Keravalla lähdetty suurentamaan varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja, vaikka Sipilän hallituksen säätämän lain mukaan niitä saisi kasvattaa.

”Merkittävimpiä kuormitustekijöitä päiväkodeissa on tiukalle laskettu työvoimaresurssi. Tämä heijastuu etenkin, jos työntekijöitä on esimerkiksi sairauspoissaolojen vuoksi vähemmän”, näkee Joel Vakkila.

Kaupungissamme on otettu asian korjaamiseksi askelia oikeaan suuntaan.

”Keravalla Vasemmistoliiton vaatimuksesta budjettineuvotteluissa lisättiin varhaiskasvatuksen kiertävien vakisijaisten määrää. Meidän mielestämme vakinaisten sijaisten määrä voisi kuitenkin olla suurempikin,” sanoo kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Pia Lohikoski.

Keravan Vasemmistoliitto vaatii kaupunkia tunnistamaan ongelman ja aloittamaan työskentelyn sen korjaamiseksi. Esimerkiksi naapurikuntamme Tuusula maksaa vastaavasta työstä parempaa palkkaa.
”Pelkkä työnkuormittavuuden arviointi ei riitä. Kysymys ei ole palkkakilpailusta, vaan Keravan on sitouduttava panostamaan varhaiskasvatukseen maksamalla vaativaa työtä tekeville asianmukaista palkkaa”, painottaa Kostiainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *