Nuorten syrjäytyminen estettävä

Keski-Uusimaa on Suomen vauraimpia alueita. Samaan aikaan alueella on keskimääräistä selvästi enemmän toimeentulotuen varaan joutuneita suhteessa asukaslukuun. Keski-Uudenmaan Sosiaalitaidon tietojen mukaan pienituloisten yksinhuoltajaperheiden määrä on kasvussa radanvarsikunnissa. Lisäksi lastensuojelu on ruuhkautunut. Keravalla ja Järvenpäässä on myös koko maan keskiarvoon nähden suuri joukko koulupudokkaita. Pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyys sekä kouluttamattomat ovat alueella todellisia ongelmia.

Uudenmaan Vasemmistoliitto vaatii valtiolta erityistoimia yksinhuoltajaperheiden köyhyyden poistamiseksi sekä nuorten toimeentulon, työllisyyden ja koulutuksen takaamiseksi. Suomen nuorisoyhteistyö Allianssin mukaan Suomessa jää vuosittain parisataa nuortaa ilman peruskoulun päästötodistusta, ja noin 800 nuorta jokaisesta ikäluokasta jää ilman jatkokoulutusta. Joka viides nuori voi aiempaa huonommin.

Maahanmuuttajakysymysten tärkeys korostuu Uudellamaalla, jossa maahanmuuttajataustaista väestöä on paljon. Valtion on turvattava kunnille riittävät resurssit niin kotouttamisohjelmien tehokkaaseen toteuttamiseen kuin kielenopetuksen järjestämiseen. Kielitaito on avain kouluttautumiseen ja työelämään.

Kouluille, joissa opiskelee paljon maahanmuuttajataustaisia lapsia on taattava riittävät resurssit hyvien oppimistulosten saavuttamiseksi. Eriytyminen hyvä- ja huono-osaisten kouluihin on estettävä tukemalla heikommin menestyviä ja määrittämällä korkeat vähimmäistasot oppimiselle. On säädettävä varhaiskasvatuksen ja peruskoulutuksen ryhmäkokoja pienentävä laki.

Uudenmaan Vasemmistoliiton syyspiirikokouksen kannanotto, Kerava, 27.11.2010.
Lisätietoja: Kati Tyystjärvi ja Pia Lohikoski

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *