Pekka Rosenbergin muistolle

Lapinlahdella 13.2.1941 syntynyt, miltei koko elämänsä Keravalla viettänyt Pekka Aatami Rosenberg menehtyi pitkään kestäneen, vaikean sairauden murtamana 27.3.2017.

Pekka jäi 9-vuotiaana veljensä kanssa orvoksi. Sisar otti pojat perheensä jäseniksi. Pian tämän jälkeen he kaikki muuttivat Jämsän kautta Keravalle.

Keskuskansakoulun opettaja Jussi Kivelä huomasi pojan liikunnalliset lahjat ja innosti häntä urheilun pariin. Lajeiksi valikoituivat yleisurheilu, hiihto ja pesäpallo, joista kaksi viimeistä jäivät päälajeiksi.

Pekka Rosenberg liittyi aluksi Keravan Tovereihin. Vuodesta 1961 lähtien hän osallistui Keravan Kisa-Veikkojen perustamista suunnitteleviin kokouksiin ja toimi perustamiskokouksen sihteerinä maaliskuussa 1962. Kymmenen vuotta myöhemmin hän oli rakentamassa Pihkaniittyyn Kisa-Veikkojen majaa ja sen ulkoilureittiä.

Erityisesti Pekka muistetaan viidenkympin hiihtäjänä. Sukset olivat puujärviset, kunnes ensimmäiset lasikuitupohjaiset tulivat markkinoille. Sellaiset Pekkakin sai Järvisen tehtaalta oman kilpahiihtouran kallistuessa jo ehtoopuolelle. 1950- ja 1960-luvuilla pesäpalloa harrastaneet muistavat pitkänhuiskean kopparin, jonka käsi sivalsi pelivälineen takarajalta aina kotipesään saakka. Aktiiviuransa jälkeen hän toimi mm. yleisurheilukilpailujen lähettäjänä.

Pekka Rosenberg oli viimeiseen asti uskollinen TUL:lle ja ylpeä urheilujärjestöstään, vaikka aktiiviuran aikana häntä useaan otteeseen houkuteltiin porvarileiriin. Hänen mielimottonaan oli: TUL:n urheilijat eivät ole tehty sokerista.

Urheilutausta johti siihen, että Pekka valittiin vuosiksi 1965-69 Keravan urheilulautakuntaan ja vuosiksi 1997-2001 kaupungin liikuntalautakuntaan. Hän toimi kauppalan-/kaupunginvaltuutettuna SKDL:n ryhmässä 1969-76 . Vuonna 1991 hänestä tuli varajäsen kaupunginvaltuustoon, vuosina 1994-2000 hän vaikutti valtuuston varsinaisena jäsenenä Vasemmistoliiton ryhmässä.

Hänelle uskottiin monia muitakin luottamustehtäviä kaupungin päätöksenteossa. Niitä olivat jäsenyys koulusuunnittelulautakunnassa, lukion vanhempainneuvostossa, toiminta maaoikeuden lautamiehenä, varajäsenyydet kaupunginhallituksessa, palolautakunnassa, Keravan Energia Oy.n hallituksessa ja hallintoneuvostossa. Useissa vaalilautakunnissa hän toimi joko puheenjohtajana, varsinaisena tai varajäsenenä.

Työuransa Pekka Rosenberg aloitti postimiehenä 1956. Postissa työskentelyn hän lopetti ylipostimiehenä 1975. Hänestä tuli betonimies Elementtitekniikalle ja myöhemmin rakennusmies Polar Oy:öön. Tästä ammatista hän sai toimeentulonsa aina vuoteen 1995, jolloin jäi eläkeputkeen.

Pekka liittyi v. 1975 Rakennusliiton ammattiosasto 22:een ja kuului siihen elämänsä loppuun saakka. Vuodesta 1987 hän toimi puheenjohtajana aina vuoteen 2008. Keravan Sairaus- ja Tapaturmainvalidien tilin-/toiminnantarkastajan tehtävää hän hoiti vuoteen 2014.

Jäätyään työttömäksi hän oli käynnistämässä työttömien toimintaa Keravalla. Hänen työllistettynä tekemistään töistä ovat jääneet muistoksi mm. Killan alueen leikkipuiston kauniit, värikkäät kuvat.

Pekka Rosenberg tutustui ihmisiin nopeasti. Häntä oli helppo lähestyä. Lähiomaisten ja sukulaisten lisäksi on laaja se joukko, joka on jäänyt häntä kaipaamaan.

Maila Hölttä, toveri, ystävä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *