Pia Lohikoski: ehdotuksia sähkötoimenpiteiksi Keravalle ja kuluttajien suojaksi

Energia-alan täysremontti ei ole simppeli homma, mutta tässä on oma näkemykseni muutamista tarvittavista toimista.

1. Sähkön hintakatto nyt! Spekulatiiviset markkinat eivät saa aiheuttaa ylimääräistä nousua sähkön hintaan.

2. Vaaditaan yhtiöiltä julkinen lupaus siitä, että sähkön ALVin lasku todellisuudessa siirtyy kokonaan sähkön hintoihin, eikä energiayhtiöiden katteisiin.

3. Otetaan käyttöön Windfall-vero, eli yhtiöiden ansiottomien voittojen lisävero. Viestimme ei voi olla, että voitot ovat yksityisiä, mutta riskit sosialisoituja. Tiedämme, että sähköalalla tahkotaan myös kovia voittoja, vaikka takauskriisi uhkasi yhtiöitä tässä poikkeustilanteessa.

4. Määräaikaisiin pitkiin sopimuksiin tulee laatia ns. sopimussakkopykälä, jolla kuluttaja voi irtautua määräaikaisestakin sopimuksesta jonkin kohtuullisen sakkosumman, esimerkiksi 50 euroa maksamalla, mikäli tarjolle tulisi myös edullisempia vaihtoehtoja, johon haluaisi vaihtaa.

‼️ Esimerkiksi meillä Keravalla paikallinen energiayhtiö lakkautti vanhat toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset ja tarjoaa nyt pörssisähköä edullisempaa paikallissähkösopimusta, mutta pitkällä kahden vuoden määräaikaisuudella. Ehdotin sopimussakkopykälää Keravan Energialle, kun keskustelimme sen tilanteesta tällä viikolla Keravan kaupunginhallituksessa.

Kansalaisille on annettava vahvempi kuluttajansuoja nyt, kun tilanne on jatkuvassa muutoksessa, eikä hintakehitystä voi ennustaa.

⚠️ Hintakatto, sähkäomavaraisuus, sähköinfran ja kohtuuhintaisen sähkönjakelun täysin julkinen omistus olisivat omasta mielestäni tärkeitä pidemmän ajan tavoitteita.

⚠️ Aiempien vuosien yksityistämiset niin sähköyhtiöiden kuin sähköverkkojenkin osalta ovat johtaneet tähän tilanteeseen, jossa kuluttajat ovat tämän perustarpeen suhteen täysin sekaisin olevien markkinoiden ja sähköpörssin johdannaiskauppojen ja futuurikeinottelun armoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *