Ponsi Keravan kuntaliitosselvitykseen

Keravan Vasemmistoliiton valtuustoryhmä suhtautuu epäillen kahdeksan kunnan yhdistämiseen. Uusi kunta olisi niin suuri, että demokratia kaventuisi nykyisestä, ja päätöksenteko etääntyisi kuntalaisten arjesta.

Ryhmä kannattaa kahdeksan kunnan yhteistä selvitysaluetta, edellyttäen, että sen sisällä tutkitaan tasaveroisesti muutkin mahdolliset pienemmät liitosvaihtoehdot eikä rakenneta selvityshanketta vain metropolihallinnon vastustamiseksi.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä kannattaa ensisijaisesti Trioa, johon kuuluisivat Keravan lisäksi Järvenpää ja Tuusula.

Vasemmistoliittolaiset valtuutetut kaipaavat kuntauudistukseen ihmislähtöistä näkökulmaa. Emme hyväksy vain varakkaita veronmaksajia tavoittelevaa kehyskuntien ”kermankuorintaa”. Siksi emme halua Kahdeksikon kääntävän selkäänsä metropolialueelle, jonne valtaosa kehyskuntien työssäkäynnistä päivittäin suuntautuu.

Koko Helsingin seutu tarvitsee yhteistä asunto- ja liikennepolitiikkaa, maankäytön suunnittelua, ympäristöpolitiikkaa, maahanmuuttopolitiikkaa ja toimia alueiden sosiaalista eriarvoistumista vastaan.

Riippumatta pienistä tai suuremmista kuntaliitoksista tarvitaan seudullinen hallintotaso, esim. kuntavaalien yhteydessä valittava metropolivaltuusto. Se lisäisi demokratiaa, sillä kansalaiset pääsisivät valitsemaan kunnanvaltuutettujen lisäksi edustuksellisen toimielimen, joka vastaisi ylikunnallisista tehtävistä. Nykyään nämä tehtävät on usein piilotettu epädemokraattisiin hallintohimmeleihin, kuten kuntayhtymiin, ja osakeyhtiöihin.

Vasemmistoliiton mielestä Helsingin seudulle tarvitaan joka tapauksessa kaksiportainen hallinto, jonka ylempi taso vastaa koko seudusta ja alempi lähipalveluista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *