Talousarvioaloite kodinhoitajien / hoiva-avustajien lisäämisestä kotipalvelun tukipalveluihin

Myös pienituloiset ikäihmiset tarvitsevat siivous- ja asiointiapua kotiin – vaikka heillä ei olisi varaa ostopalveluihin!

Keravan Vasemmistoliiton valtuustoryhmä jättää tänään 20.9.2021 kaupunginvaltuuston kokouksessa talousarvioaloitteen kodinhoitajien/hoiva-avustajien lisäämisestä kotipalvelun tukipalveluihin.

👉 Tällä hetkellä oletus on, että siivous- ja asiointiapu ostetaan itse ostopalveluina. Kaupungin kotihoito ei pääsääntöisesti suorita kotona asumisen tukipalveluita, vaan hoito kohdistuu lähinnä henkilöön.

👉 Oikea-aikainen ja ennaltaehkäisevä apu kotiaskareisiin vähentäisi ikäihmisten asumispalveluiden tarvetta sekä terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kuluja.

👉 Jotta myös pienituloiset ikäihmiset saisivat kotiin tarvitsemiaan tukipalveluja, esitämme, että Keravan kaupunki päättää vuoden 2022 budjetissa kodinhoitajien tai hoiva-avustajien palkkaamisesta ja/tai oppisopimuskoulutuksesta kotihoidon tukipalveluihin.

Lue koko valtuustoaloite alta! 👇

Talousarvioaloite kodinhoitajien / hoiva-avustajien lisäämisestä kotipalvelun tukipalveluihin

Keravalla asuu yli 8700 eläkeläistä. Heistä 93 % asuu kotona, tarvittaessa kotipalvelun turvin. Säännöllisen kotihoidon piirissä heistä on 6,8 % eli noin 600 henkilöä. Ikääntyvien ihmisten toimintakyky ja palvelujen tarve on aina yksilöllinen.

,Hyvä ikääntyä Keravalla 2030-raportin mukaan Keravan tavoitteena on tuottaa kaupunkilaisille hyvinvointia ja laadukkaita palveluita. Kotona asumisen tulee olla turvallista ja tarjolla tulee olla laadukkaita ja tarvelähtöisiä palveluita. Raportin yhteydessä tehtiin kysely palvelujen tarpeesta, johon vastasi 588 keravalaista, joista 394 henkilöä (67 %) oli yli 65-vuotiaita. Heistä 80 % ilmaisi tarvitsevansa ulkopuolista apua raskaissa kotitöissä ja 57 % apua kodin ulkopuolisten asioiden hoidossa sekä ruokaostosten tekemisessä.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaan kunta voi tuottaa tukipalvelut itse tai ostaa yrityksiltä. Kunta voi ottaa vastuun tukipalvelujen tuottamisesta. Kotipalvelun tukipalveluihin sovelletaan sosiaalihuoltolain 19 §. Samaisen lain 4 §:n 3. kohdan mukaan palveluiden tulee olla tarpeisiin nähden oikea-aikaisia, oikeanlaisia ja riittäviä. Kunta ei voi sosiaalihuoltolain perusteella jättää huomioimatta niitä palvelujen tarpeessa olevia ikäihmisiä, jotka palveluja tarvitsevat. Oikea-aikainen ja ennaltaehkäisevä apu kotiaskareisiin vähentäisi ikäihmisten asumispalveluiden tarvetta sekä terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kuluja. Nykyisellään kaupungin kotihoito pääsääntöisesti ei suorita kotona asumisen tukipalveluita, vaan hoito kohdistuu lähinnä henkilöön, ja oletus on, että siivous- ja asiointiapu ostetaan itse ostopalveluina.

Taloudellisesti hyvässä asemassa oleva ikäihminen voi ostaa tukipalveluja suoraan yksityisiltä palvelujen tuottajilta hyödyntämällä kotitalousvähennystä. Pienituloiset eläkeläiset eivät tutkimusten mukaan voi kotitalousvähennystä käyttää, koska se tehdään verotuksesta, mutta heidän verotettavien tulojensa pienuus ei mahdollista kotitalousvähennyksen käyttöä.

Jotta myös pienituloiset ikäihmiset saisivat kotiin tarvitsemiaan tukipalveluja, esitämme, että Keravan kaupunki päättää vuoden 2022 budjetissa kodinhoitajien tai hoiva-avustajien palkkaamisesta ja/tai oppisopimuskoulutuksesta kotihoidon tukipalveluihin.

Keravalla 20.9.2021

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *