Työllistävää kotimaista ydinvoiman sijaan

Vasemmisto pitää hallituksen uutta ydinvoimalinjaa vastuuttomana. Hallitus on sitomassa suomalaista energiapolitiikkaa vuosisadan lopulle asti huonosti työllistävään, ympäristöongelmia aina uraanin louhinnasta loppusijoitukseen aiheuttavaan ja hintakilpailukykynsä menettäneeseen ydinvoimaan.

Uudet ydinvoimalat tulevat muuta energiantuotantoa kalliimmaksi pitkien rakennusaikojen ja suuren yksikkökoon takia. Uuden ydinvoiman hinta on jatkanut nousuaan, kun taas uusiutuvan energian tuotantokustannukset laskevat. Esimerkiksi Olkiluodossa kolmosreaktorin hinta on kolminkertaistunut alkuperäisestä hinta-arviosta ja arvioitu valmistumisaika siirtynyt vuodesta 2009 vuoteen 2018. Teollisuusmaissa ydinvoiman tuotantomäärät ovat laskussa ja esimerkiksi Ruotsissa rakennetaan 2010-2015 Fennovoiman hankkeen verran tuulivoimaa.

Fennovoiman ydinvoimahankkeen taloudellisia odotuksia kuvaa, että yksityiset rahoittajat ovat vetäytyneet ja jäljellä on venäläisen myyjäosapuolen lisäksi lähinnä suomalaisia kuntia. Hanke tulee kalliiksi kuntien energiayhtiöille ja koko yhteiskunnalle.

Kataisen hallitusohjelma lähti hajautetusta, työllistävästä ja kasvua luovasta panostuksesta uusiutuviin energiamuotoihin ja energiatehokkuuteen. Ydinvoiman periaatelupien myöntämisen ohjelma kieltää yksiselitteisesti. Tällä linjalla olisi pitänyt jatkaa.

Uusiutuvaa energiantuotantoa voidaan rakentaa nopeasti. Ydinvoima ei ole vaihtoehto sähköpulaan, koska uudet voimalat olisivat valmiina nopeimmillaankin yli kymmenen vuoden päästä.

Uusi ydinvoima syö toimintaedellytykset uusiutuvalta energialta ja innovaatioilta, koska valmistuttuaan ydinvoimala on pidettävä toiminnassa pääomakustannusten kattamiseksi energiatarpeista riippumatta. Suomalaisella teollisuudella on paljon osaamista energiatehokkuudessa, jonka tukeminen kotimarkkinoilla auttaisi luomaan työpaikkoja myös vientiteollisuuteen.
Vasemmisto haluaa toteuttaa myös vanhojen ydinvoimaloiden omistajille suunnatun Windfall-veron alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti. On kohtuutonta, että vanhojen ydinvoimaloiden omistajat saavat suuria voittoja ilman omaa ansiotaan päästökaupan seurauksena.

Vasemmistoliiton puoluehallituksen kannanotto 17.9.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *