Valtuustoaloite asuntokysymyksestä

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että kaupunki osoittaisi tontin tai pienkiinteistön ryhmäkodille, johon sijoitettaisiin tilat kymmenelle kehitysvammaiselle henkilölle (rakennusoikeus n. 700 neliömetriä). Ryhmäkodista käsin voidaan tarjota tukipalveluja itsenäisemmin asuville kehitysvammaisille henkilöille.

Tulevien asukkaiden kannalta on tärkeää, että ryhmäkoti sijaitsee kävelymatkan päässä keskeisistä palveluista, siis keskusta-alueella tai sen välittömässä tuntumassa.

Samalla esitämme tonttien osoittamista vuokra-asunnoille. Tällaisia tontteja löytyy esim. kaupungin rakentajille luovuttamista tonttivarannoista. Kaupunki on myynyt rakentajille kaikki vapaat kerrostalotontit varastoon. Niitä ei pystytä rakentamaan sopimuksen edellyttämässä aikataulussa. Nyt on tullut jo pyyntöjä myöhästymissakkojen perimättä jättämisestä. Osalle näistä tonteista pitää edellyttää vuokra-asuntojen rakentamista. Näiltä osin voitaisiin harkita myöhästymissakosta luopumista. Uusien tonttien kaavoja ei valmistu riittävän nopeasti.

Vuokra-asuntojen rakentamisesta on sovittu valtion ja kuntien välisellä sopimuksella niin, että ARA-vuokra-asuntojen osuus on 20 % asuntotuotannosta. Taloudellisten suhdanteiden vaihtelu tulee ottaa huomioon pidemmällä tähtäimellä siten, että laskusuhdanteen aikana lisätään vuokra-asuntojen rakentamista, sillä noususuhdanteessa vapaarahoitteinen tuotanto vahvistuu. Kaupunki on valitettavasti jättänyt käyttämättä ARA:n aiemman suoran tuen, joka oli 10 000-15 000 euroa/vuokra-asunto.

Vuokra-asuntoja tarvitsevat etenkin nuoret, pienituloiset palvelualan työntekijät sekä kaupungin omat työntekijät. Vuokra-asuntojen tarjonta helpottaa työntekijöiden saamista ja työllisyyden parantamista.

Kaupungilla on ensisijainen velvollisuus järjestää asunto kaupungin asuntojonossa oleville hakijoille. Heitä oli syyskuun lopussa 572 eli enemmän kuin koskaan. Jono olisi syytä perata ja selvittää, millaista tarvetta esiintyy ja millaisia toimenpiteitä tarvitaan. Oma ongelmansa ovat asunnottomat, joiden määrä on 43: tienoilla. Heidän tilanteensa kaipaa nopeasti inhimillistä ratkaisua.

Keravalla 15. pnä lokakuuta 2012

Ensimmäinen allekirjoittaja Maila Hölttä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *