Valtuustoaloite: Alle 25-vuotiaille kuntalaisille maksuton raskauden ja seksitautien ehkäisy

Keravan Vasemmiston valtuutetut Miila Halonen ja Pia Lohikoski jättivät valtuuston kokouksessa 12.6.2017 aloitteen maksuttomasta ehkäistystä alle 25-vuotiaille kuntalaisille. Aloitteen allekirjoitti 24 valtuutettua.

Aloitteen teksti kokonaisuudessaan:

Keravalla alle 25-vuotiaat tekevät enemmän raskaudenkeskeytyksiä kuin nuoret keskimäärin HUS-alueella.
Hormonaaliset ehkäisyvalmisteet ovat harvoja reseptivalmisteita, joista ei myönnetä Kela-korvausta. Ehkäisyvälineiden hinta on nuorelle usein suuri ja voi muodostua esteeksi käyttää sopivimmaksi arvoitua ehkäisymenetelmää tai ylipäätään ehkäisyä.
Nuorille suunnattua kuntien tarjoamaa maksutonta ehkäisyä ovat ajaneet mm. Väestöliitto, STM ja THL yli vuosikymmenen ajan.
Maksutonta ehkäisyä nuorille tarjoaa tällä hetkellä kasvava joukko kuntia. Rauman kaupungissa ehkäisy on ollut nuorille käyttäjille maksutonta jo useamman vuoden. Raumalla abortit ja seksitautitapaukset laskivat käytäntömuutoksen myötä kymmeniä prosentteja ja kaupunki sai kustannussäästöjä vuositasolla noin 100 000 euroa.
Myös Vantaalla on laajennettu maksuttoman ehkäisyn tarjontaa vuodesta 2013 alkaen. Alle 25-vuotiaiden vantaalaisten raskaudenkeskeytykset ovatkin vähentyneet sen jälkeen nopeasti.
Vaikka kaikkiaan raskaudenkeskeytysten määrä Suomessa laskee, ovat ongelmana toistuvat keskeytykset, sekä aborttien keskittyminen osaan väestöstä. Tutkimukset kertovat, että niin abortit kuin seksitaudit painottuvat vähiten koulutettujen ryhmään. Teinivanhemmuuden riskiä lisää esimerkiksi vanhempien niukka koulutustausta.
Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille voidaan nähdä sosiaalisena investointina, jolla tasataan nuorten mahdollisuuksia varallisuudesta riippumatta itsestä huolehtimiseen, seksitaudeilta ja ei-suunnitelluilta raskauksilta suojassa pysymiseen.
Esitämme, että
– Keravan kaupunki harkitsee käyttöönotettavaksi käytännön tarjota maksuton ehkäisy, niin raskauden kuin seksitautien osalta, alle 25-vuotiaille.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *