Vuoden viimeinen valtuusto: budjettipuhe ja henkilövalintoja

Vuoden 2018 viimeinen Keravan kaupunginvaltuuston kokous pidettiin maanantaina 10.12. Valtuustoryhmämme puheenjohtaja Juhani Lohikoski summasi puheessaan kuluvan vuoden budjettineuvotteluja ja linjasti tulevaa. Vasemmiston ryhmä on tyytyväinen moniin neuvottelutuloksiin ja hyvässä hengessä sujuvasti menneisiin neuvotteluihin. Moni tärkeä asia jäi kuitenkin saavuttamatta – esimerkiksi vanhusasiamiehen toimi. Tuleva vuosi on taloudellisesti tiukka, mutta työskentelemme keravalaisten hyvinvoinnin eteen täydellä tarmolla.

Valtuustossa vahvistettiin Vasemmiston ryhmän uudeksi valtuutetuksi Keijo Aalto. Miila Halosen tilalle Vapaa-aika ja hyvinvointi -lautakunnan jäseneksi ja puheenjohtajaksi nimitettiin varavaltuutettu Tuija Husari. Husari on myös Pia Lohikosken varajäsen kaupunginhallituksessa.

Lue Juhani Lohikosken puhe kokonaisuudessaan alta:

Hyvät keravalaiset, valtuuston puheenjohtaja ja kaupunginjohtaja

Tänä vuonna talousarvioita tehtiin monissa kunnissa tuskaisissa tunnelmissa.

Maan hallitus on yrittänyt lisätä kilpailukykyä ja pysäyttää velkaantumista, mutta on samalla heikentänyt kuntien taloutta.

Vaikka palkkakuluissa säästetäänkin työntekijöiden lomarahaleikkausten verran, verotuloissa hävitään.

Maksamme paikallisesti kilpailukyky-sopimuksen vaikutuksia, samalla edessä oleva sote-uudistus ja siihen liittyvät vero- ja valtionosuusratkaisut lisäävät epävarmuutta tulevaisuudesta.

Toivotaan siis, että SOTE-uudistus tässä hallituksen yksityistämisversiossa, joka ei lupaa kunnille mitään hyvää, pysähtyisi ja seuraava eduskunta sekä punavihreä hallitus vie asiaa eteenpäin fiksummin.

Kuten täällä on mainittu useampaan kertaan neuvottelumme olivat tällä kertaa varsin tehokkaat ja ryhmämme mielestä myös tulokselliset. Tästä kiitos kaikille osallisille.

Kunnallisvaalikamppailussa nostimme esiin tavoitteen parantaa varhaiskasvatuksen työntekijöiden palkkoja. Mielestämme on kestämätöntä, että naapurikunnissa maksetaan selkeästi parempaa palkkaa. Vuosi sitten neuvotteluissa saatiin merkintä, että asiaan kiinnitetään huomiota ja nyt saatiin konkreettisia päätöksiä. Palkkojen korjaamista on jatkettava seuraavissakin budjeteissa, jotta Keravalla k. osaava työvoimaa.

On hyvä, että päätettiin perustaa henkilöstöjaosto, joka valmistelee laajempaa näkökulmaa palkkojen kehittämiseen.

Olemme lukuisat kerrat niin aloittein, kuin kyselyin valtuustossa ja kaupunginhallituksessa vaatineet toimia nuorisotyöttömyyden nujertamiseksi. Hyvä, että tätä asiaa päätettiin lähdettiin kartoittamaan syvällisesti ja saamme selvityksen ensi toukokuussa.

Näemme myös hyvänä askeleena, että kaupunki alkaa lisäämään oppisopimuskoulutusta. Työssä oppiminen on yksi parhaista oppimistavoista.

Niin ikään budjettineuvotteluissa vaadimme lisää resursseja kouluihin ja päiväkoteihin, jotta kaikki lapset saisivat tarvitsevansa tuen. Tähän haettu valtion hankerahoitus on hyvä asia, mutta tulevaisuudessa emme voi nojata pelkästään siihen.

Kerava kasvaa. Tämä on iloinen uutinen. Kasvon puolella tämä näkyy ruuhkaisina päiväkoteina, joissa tilat uhkaavat loppua ja palveluseteleillä ohjataan lapsia yksityiselle puolelle. Vasemmistoliiton mielestä investointilistalle on otettava uuden kunnallisen päiväkodin rakentaminen tai nykyisten laajentaminen. Samoin keskuskoulun kohdalla on mietittävä laajennusta kasvuun varautuen.

Näemme että kaikissa tulevissa investoinneissa on huomioitava hiilijalanjäljen pienentäminen.

On tärkeää, että kaikki lapset saavat harrastaa riippumatta vanhempien lompakoiden paksuudesta. Siksi olemme erittäin tyytyväisiä, että koulujen yhteyteen on perustettu maksuttomia kerhoja ja ne jatkuvat ensi vuonnakin.

Järjestöt ja seurat ovat lähestyneet meitä toivoen toimintaedellytysten parannuksia, on hyvä että tukia parannettiin.
Vasemmistoliiton ryhmä on tyytyväinen, että asunnottomien ensisuoja sai jatkoa ilman suurempaa vääntöä. Käyttäjien palaute on ollut siitä erittäin positiivista.
Samoin lapsiperheet ovat ilolla ottaneet vastaan maksuttoman sopparuokailun. Nämä ovat niitä linjauksia, joilla parannamme lapsiystävällistä kuvaa.
Ryhmämme niin ikään on tyytyväinen, että jatkossakin edistämme seksuaalista tasa-arvoa nuorten maksuttomalta ehkäisyllä.
Ryhmämme nosti esiin tarpeen kunnallisesta vanhusasiamiehestä. Neuvotteluissa sovittiin gerontologinen sosiaalityöntekijä ja se katetaan syksyllä soten omasta budjetista, jos rahaa löytyy. Ihan sama asia tämä ei ole. Ryhmämme näkee, että vanhuuspalvelupuoli tarvitse lisää resursseja. Tulemme palaamaan näihin seuraavissa neuvotteluissa.
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä hyväksyy neuvottelutuloksen ja toivottaa kaikille rauhallista vuoden loppua ja onnekasta vuotta 2019.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *